Winery in Mont-ras
Jorge Vidal + Victor Rahola
Gerona, Spain
The construction of a winery and the winemaking process are closely attached to an experience with the land. Wine is the aroma, color, taste, body, and essence of the grape.

This combination of senses and perceptions needs to be accompanied by a place that enhances this process of transformation. The project has therefore focused on four key aspects.
In the first place, the program of the winery addresses the need to produce wine and to establish a relationship with the existing house, belonging to the winery owner, located on the same site. For the production of wine, four elongated vaults are placed parallel to one another with intermediate service spaces containing the systems. The first vault serves to store the tools used in the production of wine and also contains the laboratories, bottling areas, and cold room.

Winery in Mont-ras  - 02 montras 30
© José Hevia
Winery in Mont-ras  - 08 montras 32
© José Hevia
Winery in Mont-ras  - 09 montras 34
© José Hevia
Winery in Mont-ras  - 06 montras 36
© José Hevia
Winery in Mont-ras  - 07 montras 38

The second one contains the grape juice maceration vats. The third
one is used for storage of barrels and bottles over long periods of time. Lastly, the fourth vault is for winetasting and storage of bottles ready to be opened. A tunnel-like access from the upper part of the house to the tasting area marks the itinerary for the property owners.
The other three vaults are accessed directly
from the vineyards.
In the second place, the humidity of the
soil helps to conserve the wine, so the winery is buried in the terrain to maintain the adequate temperature conditions and to create a platform for the existing house. Earth is malleable and therefore space can be created around it: space
is constructed.
In the third place, the depth of the space is the absorption of sound, emptiness, and shade. Light organizes the space, transiting from clarity to darkness and viceversa.
Fourth and last, the winery is built relying on technique to organize the space and optimize efforts. The building is basically a platform that is dug into the ground. Its grass-covered roof unloads the weight of the earth by means of concrete vaults whose optimized calculation traces a section of hyperbolic arches. The platform is in this way transformed into a collector of water that is sent to a deposit
for later reuse. The perimeter retaining walls resort to geometry to release the earth’s compression stress, with brick vaults placed vertically and letting top light in.

Winery in Mont-ras  - 04 montras 40
Winery in Mont-ras  - 05 montras 2 42
© José Hevia
Winery in Mont-ras  - 010 montras 44
Winery in Mont-ras  - 03 montras 46
© José Hevia

Bize ulaşın!

Ücretsiz bir numune veya destek almak isterseniz, lütfen formu doldurun.