Plywood House
SMS Arquitectos
Palma de Mallorca, Spain
SMS Arquitectos has developed a structural system for prefabricating wooden elements by computer numerical control (CNC) to enlarge a house in Palma de Mallorca.

This house, located in a residential neighborhood of Palma de Mallorca, has been enlarged and renovated to adapt to the needs of new inhabitants. For the enlargement of the original dwelling at ground level, maintaining the structure of the original loadbearing walls, a light-structure solution was developed using wood. The use of different materials like mud and marés is explored, and pieces made by local artisans with varying degrees of industrialization are incorporated. The project establishes diverse ‘atmospheric zones’ within the house. Hence there  are rooms with diffused light, morning light, north views, south views. The architectural intention is to create an atmospheric spatial variation with seasonal use that only depends on momentary comfort. The few programs that have an express use in the house are the humid areas, around which the rest of the uses revolve.

Plywood House  - 01 plywoodhouse 30
© Luis Díaz
Plywood House  - 02 plywoodhouse 32
© Luis Díaz
Plywood House  - 03 plywoodhouse 34
© Luis Díaz
Plywood House  - 04 plywoodhouse 36
© Luis Díaz
Plywood House  - 05 plywoodhouse 38
© Luis Díaz
Plywood House  - 06 plywoodhouse 40
© Luis Díaz
Plywood House  - 09 plywoodhouse 42
© Luis Díaz
Plywood House  - 010 plywoodhouse 44
© Luis Díaz
Plywood House  - 013 plywoodhouse 46
© Luis Díaz
Plywood House  - 014 plywoodhouse 48
Plywood House  - 015 plywoodhouse 50
© Luis Díaz

Contact us!

If you would like to receive a free sample or customised advice, please fill in the form.