Casa del Cantó

Piano Piano Studio
Foios, Spain

Valencia-based Piano Piano Studio inserts a dwelling between party walls, taking inspiration from local constructions.

Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 01 32
Photos: © Milena Villalba

Located in Foios, a municipality in the comarca of La Huerta Norte (Valencia), the site conditions determine the orientation and massing of the construction, resulting in a house with a long side facing west and a short one south. The rhythms, materials, and forms chosen for the project are inspired by the nearby constructions, characterized by a taller central piece containing the actual domestic uses while the smaller volume, at the corner, is storage.

The Casa del Cantó however inverts this traditional order presenting a larger volume northward and southward a terrace over a carport covered with an openwork false façade. The house is accessed through a crack between the two volumes, leading to a courtyard that becomes another of the house’s living spaces. In this way, the 249-square-meter dwelling addresses its context using an at once vernacular and contemporary language.

Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 02 34
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 03 36
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 05.2 1 38
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 05.1 40
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 06 42
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 07.1 44
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 07.2 1 46
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 08 48
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 9.1 50
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 09.2 52
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 10.1 54
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 11 56
Casa del Cantó  - 20210820 PianoPiano CasadFoio 10.2 62

Contact us!

If you would like to receive a free sample or tailored advice, please fill in the form.